De hersenen aan het werk zetten heeft een positief effect op personen met dementie. Dat is de conclusie uit 15 onderzoeken naar zogenaamde 'cognitieve therapie'. Het gaat dan om regelmatig, gevarieerd en op de persoon afgestemd trainen van de hersenen. Dit zorgt ervoor dat het denkvermogen minder snel achteruit gaat. Bovendien heeft dit mogelijk ook een positief effect op gezondheid en kwaliteit van leven.
In de 15 studies wordt het positieve effect van trainen aangetoond, bij veel verschillende groepen patiënten. Van patiënten opgenomen in een WZC, tot deelnemers aan een dagopvang en de patiënten thuis.
Wat en waar?
Bij cognitieve therapie wordt gebruik gemaakt van oefeningen om aandacht te verbeteren en van een grote variatie aan activiteiten, zoals woordspelletjes, puzzels, muziek, gesprekken over bepaalde thema's en praktische activiteiten zoals tuinieren.
Veel dagopvangcentra en WZC’s bieden activiteiten aan die gebaseerd zijn op cognitieve stimulatie. Vraag hiernaar bij het maken van een keuze voor een dagopvang of WZC.
Thuis actief
Het is lastig om de resultaten van dit onderzoek te vertalen in adviezen voorde personen die thuis wonen. Toch zijn er veel onderzoekers overtuigd dat het enorm belangrijk is om actief te blijven. Wàt u doet, is wellicht minder belangrijk dan dàt u iets doet. Weet u niet wat u kunt doen?
Lees ook “A.4. 100 activiteiten voor personen met dementie”.
Aandachtspunten
"Cognitieve therapie” was onderdeel van een andere therapie die al jaren werd toegepast. Deze is echter in onbruik geraakt. Dat kwam omdat in die therapie, de trainingen een heel zwaar en verplicht karakter hadden. Bovendien confronteerden die oefeningen de patiënten steeds met dingen die ze door de ziekte steeds slechter konden, zoals dingen onthouden of vertellen. Dat is natuurlijk heel frustrerend.
Sommige studies lieten zelfs zien dat het trainen wel effect had, maar dat mensen ook meer last hadden van depressie. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.
Positief
Het belangrijkste is dat mensen met plezier aan een activiteit deelnemen.
Als u moeite hebt met het vinden van een activiteit, kijk dan eens naar het vroegere beroep of de hobby's van de persoon met dementie. Ook al kan iemand sommige taken niet meer, dan kan iets dat ervan is afgeleid misschien wel.
Bijvoorbeeld speelkaarten op volgorde leggen voor iemand die graag bridge speelde, handdoeken, sokken vouwen of aardappels schillen voor iemand die eerder het huishouden deed en schroeven sorteren of uit elkaar halen voor een monteur.
Komt van: “Alzheimer Nederland”, aangepast aan onze Belgische spreektaal.