Mensen met dementie zijn méér dan (zorg)afhankelijke patiënten. Ook zij hebben verwachtingen en wensen. Ook zij willen liefst zelf beslissen over hun eigen leven. Nu en in de toekomst. Maar hoe vind je voor hen een evenwicht tussen autonomie en bescherming?
Dementie vormt een ernstige uitdaging voor onze samenleving: de aandoening is momenteel niet te genezen en door de verouderende bevolking zal het aantal personen met dementie de komende decennia aanzienlijk toenemen. Hoe kunnen we de levenskwaliteit van personen met dementie en hun omgeving verbeteren, is de centrale vraag in de acties rond dementie van de Koning Boudewijnstichting.
Mensen met dementie hebben het gaandeweg moeilijker om zelf beslissingen te nemen. Over hun eigen gezondheid en hun zorg, in de eerste plaats. Maar ook over het beheer van hun goederen, over hun nalatenschap, of over welk soort behandeling ze nog wel en welke ze niet meer willen aan het eind van hun leven.
Toch hebben ook deze mensen nog verwachtingen, wensen en levensdoelstellingen. Hoe kunnen we daarmee maximaal rekening houden? Hoe geven we hen toch nog alle kansen op autonomie? Terwijl we hen tegelijkertijd voldoende moeten beschermen. Tegen zichzelf en tegen anderen.
Een aartsmoeilijke en delicate evenwichtsoefening.
Reeks: Zoom
Elektronische publicatie; 2018; 4 pagina's; Gratis; vanaf 21/03/2018
https://www.kbs-frb.be/nl/Activities/Publications/2018/20180321AJ