Intro
Het Gordijn gaat over een man (Kader Abdolah), zijn echtgenote, moeder en zus. Moeder heeft dementie en ze gaat snel achteruit. Daarom besluiten ze dat ze elkaar voor een vakantie zullen ontmoeten in Dubai. Tijdens deze reis komen de verschillende gezinsleden, misschien wel dankzij de dementie, dichter bij elkaar dan in de afgelopen 30 jaar mogelijk was.
Beschrijving:
Het leven van Kader Abdolah is in twee periodes te verdelen.
De eerste helft van zijn leven woonde hij in Iran; de tweede helft begon met een vlucht uit zijn land die hem naar Nederland zou voeren. In Nederland begon hij met een nieuw leven en schiep hij zijn literaire oeuvre. Zijn boeken werden vertaald en hij reisde de wereld over, naar lezers in alle landen. Maar naar één land kon hij nooit meer terug: zijn vaderland.
En dat terwijl zijn moeder intussen in de winter van haar leven belandde. Recentelijk reisde Kader Abdolah naar Dubai, het land van zand en olie, om daar zijn moeder en zus te ontmoeten, wat voor haar gemakkelijker was en voor hem veiliger. Hij wilde zijn moeder zien, misschien wel voor het laatst, en vooral omdat ze geleidelijk in de wereld van de dementie aan het verdwijnen was. Maar eenmaal in Dubai aangekomen werd hij geconfronteerd met een geheimzinnige wereld van de ouderdom waarin zijn moeder hem steeds dieper meenam. het Gordijn is het hoogstpersoonlijke, soms hilarische en soms ronduit pijnlijke verslag van Kaders ontmoeting met zijn moeder. Met het Gordijn neemt de schrijver ons mee op een ongewone reis. het Gordijn is een compact boek. Maar het is een boek van een grote intensiteit en bevlogenheid, geschreven door een van de fijnzinnigste schrijvers van onze letteren.
Recensent “ ervaringsdeskundige Maaike Mesman” Haar vader heeft alzheimer:
Dit boek heeft mij geraakt. Als dochter van een vader met alzheimer herkende ik mijzelf in het verdriet, de vragen en de zoektocht naar het omgaan met de dementie. Wat ik mooi vond aan dit boek, is dat het niet alleen over de dementie van de moeder gaat. Het boek gaat ook over de relatie tussen de zoon, dochter en moeder zoals die van kinds af aan ontwikkeld is.
Het boek is makkelijk leesbaar. Tijdens het verhaal ‘reist’ de moeder tussen de verschillende dimensies in haar hoofd. Dit levert verwarring en verdriet op bij de zoon, maar het zorgt ook voor fascinatie en nieuwsgierigheid. Ik heb ervaren dat als het (soms) lukt om degene met dementie te volgen in zijn leefwereld, dat er dan verrassend mooi en waardevol contact kan zijn. Of, zoals Kader Abdolah het zegt: ‘Doe mee en kijk wat je krijgt.’
Andere reacties:
Kader Abdolah beschrijft liefdevol en met mededogen de relaties met zijn ouders, zijn moeder, zijn familie. Hij doet me weer even stilstaan en hij geeft me de kans om te oefenen in onbevooroordeeld te kijken. Wat doet ontheemd zijn met een mens? Kader Abdolah weet het als geen ander. (Leen Broeckx)
Een vlot geschreven boek. Een mooie weergave van een moeder-zoon relatie. Een ontroerende en soms grappige beschrijving van de moeder die lijdt aan dementie. Een meeslepend reisverhaal dat goed wegleest tijdens de vakantie. (Diana Delmel)
Mooi moeder zoon verhaal, waar komische situaties, liefde en verdriet zijn verweven tot één. (Herman Vanheirstraeten)
Wat kan die man schrijven! Zelfs in dit verhaal dat wat magertjes overkomt blijft zijn pen boeien. Het is een mooi verhaal, maar hij vindt er blijkbaar zijn draai niet in, en verliest zich soms in lang uitvallende zijwegen. Ik heb het respectvol uitgelezen, zelfs al vind ik het dus iets minder uitgewerkt dan zijn vroegere boeken.
ISBN: 978904463447
Uitgever: Prometheus
Prijs: € 17,99