De vergrijzing blijft in België een grote demografische uitdaging. Samen met het aantal 65-plussers zal ook het aantal zorgbehoevende ouderen onvermijdelijk toenemen. Veel ouderen willen zo lang mogelijk thuis wonen en ook het beleid streeft daarnaar. En dus zullen er meer mantelzorgers nodig zijn.
Een grootschalig, kwantitatief onderzoek dat de UCL op vraag van de Koning Boudewijnstichting uitvoerde, bekeek de situatie van 5201 kwetsbare 65-plussers en hun mantelzorgers. De onderzoekers deden een beroep op gegevens van het RIZIV en andere databanken in het kader van Protocol 3, dat zorgvernieuwingsprojecten voor kwetsbare ouderen financiert.
Dat leverde een unieke en representatieve dataset op. Die biedt een inzicht in de profielen van zorgbehoevende ouderen en hun mantelzorgers, hun onderlinge relatie, hun leeftijden, de economische impact van deze zorg en de risico’s inherent aan zorgsituaties. De kwantitatieve gegevens werden aangevuld met diepteinterviews met mantelzorgers die hun situatie en visie illustreren.
De resultaten geven een beter beeld van het profiel van de mantelzorgers. Ze laten ook zien hoe cruciaal de dyade zorgbehoevende oudere en mantelzorger(s) is om langer thuis te kunnen blijven wonen.
Reeks: Zoom
Elektronische publicatie; 2016; 4 pagina's; Gratis; vanaf 26/10/2016
https://www.kbs-frb.be/nl/Activities/Publications/2016/20161025ND