Een mensenleven hangt aan elkaar van beslissingen. Sommige volwassenen kunnen die niet (meer) alleen nemen en moeten daarbij worden geholpen. De wetgever voorziet daarvoor nu één nieuw beschermingsstatuut.
Sinds 1 september 2014 is een nieuw beschermingsstatuut van kracht, gebaseerd op het oude statuut van het voorlopig bewind. De overige beschermingsstatuten (zoals o.a. de verlengde minderjarigheid) worden in het nieuwe statuut opgenomen. Ook de buitengerechtelijke bescherming door middel van een lastgeving krijgt een wettelijk kader.
Bovenal is het uitgangspunt veranderd: mensen, ook met een beperking, van welke aard ook, moeten hun leven kunnen blijven leiden. De nieuwe wet vertrekt daarom van hun mogelijkheden: wat kunnen ze nog zelf beslissen, bij welke beslissingen hebben ze hulp nodig en welke worden beter in hun plaats genomen?
Deze brochure, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, de FOD Justitie en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, geeft antwoorden op de meest gestelde vragen over dat nieuw statuut voor mensen die zich willen laten bijstaan bij het beheer van hun vermogen of hun persoon. Ze legt de nieuwe systemen voor buitengerechtelijke en rechterlijke bescherming uit, waarom ze werden aangepast, hoe de procedures verlopen, en wat de regelingen in de praktijk betekenen voor alle betrokkenen. Zo kunnen de mogelijkheden van dit nieuwe beschermingsstatuut ten volle benut worden.
https://www.kbs-frb.be/nl/Activities/Publications/2014/313367
Reeks: Luisternetwerk van notarissen
uitgeput, niet meer verkrijgbaar
Brochure; 2014; 35 pagina's; Gratis;vanaf 31/10/2014, ISBN: : D/2893/2014/33