Wanneer jongeren een grootouder met dementie hebben, kan dit vragen oproepen. Uit de ervaringen van deze jongeren leren we dat ze vaak niet weten hoe ze moeten reageren en vragen hebben over wat ze wel en niet kunnen doen. De inhoudsopgave bestaat uit herkenbare vragen, zoals ‘Oma kent mijn naam niet meer en denkt dat ik haar dochter ben. Hoe reageer ik?’, ‘Hoe praat ik het beste tegen opa, want wat hij zegt klopt helemaal niet?’, ‘Waarom kan mijn opa niet meer wat hij vroeger kon?’ De jongere hoeft enkel naar de vragen te kijken die hem of haar interesseren en hoeft niet de volledige brochure te lezen. De tekst is voorzien van voorbeelden om de leesbaarheid ervan te verhogen. Verder is de brochure rijk geïllustreerd met humoristische cartoons.
De inleiding van het boekje richt zich ook expliciet tot de ouders. Omdat ouders voor veel jongeren een belangrijke informatiebron zijn, wordt aangeraden dat ook zij de brochure lezen. En niet alleen voor de ouders, maar ook voor hulpverleners in de thuiszorg en woon- en zorgcentra kan het boekje een handleiding zijn om jongeren te adviseren en te begeleiden in het omgaan met hun grootouder met dementie.
Opgemaakt door de afdeling Verplegingswetenschap, vakgroep Maatschappelijk Gezondheidskunde, Universiteit Gent. Verantwoordelijke uitgever: Els Steeman, Universiteit Gent.
Sinds 2/08/2021 heeft dementie@home dit boekje in bezit en kan gratis uitgeleend worden.