Dit weekend gaat de wintertijd in. Door het verschuiven van de tijd wordt het vroeger licht én vroeger donker. Dit kan verwarrend zijn voor je zorgbehoevende. We geven tips die misschien helpen om eraan te wennen.
Tips om te wennen aan de wintertijd
De biologische klok van de mens past zich meestal vrij snel aan de wintertijd aan. Wanneer je zorgbehoevende moeite heeft met wennen, kun je een handje helpen. Een paar tips:
- Probeer zaterdagavond iets later naar bed te gaan dan normaal, zodat je zorgbehoevende de volgende dag op de gebruikelijke tijd wakker wordt.
- Doe 's ochtends de gordijnen meteen open om te tonen dat de dag is begonnen.
- Besteed extra aandacht aan de maaltijden. Ontbijt, lunch en avondeten geven structuur aan de dag.
- In de winter duurt het steeds langer voor het ‘s ochtends licht wordt. Sommige mensen hebben hierdoor veel moeite met wakker worden. Een lichtwekker kan helpen. Deze wekker begint een tijdje voor het de wekker gaat steeds feller te branden en simuleert daarmee het ochtendlicht.
- Ga, als het kan, overdag naar buiten. Zeker in de winter is het belangrijk om voldoende daglicht te krijgen.
- Laat ’s avonds zien dat de dag is afgelopen door gordijnen te sluiten en het licht te dimmen. Doe vlak voor het slapengaan iets rustgevends en vermijd de televisie.
Tips voor herfstactiviteiten
Buiten wandelen en mooi gekleurde herfstbladeren, eikels, beukennootjes en kastanjes verzamelen. Als wandelen niet kan, is er misschien in de tuin van alles te vinden.
- Stal de vondsten uit op tafel of bovenop een lage kast en creëer zo een herfsttafel. Of maak met behulp van wat satéprikkers, wol en kastanjes mooie beestjes of spinnenwebben. Je kunt ook een herfstcollage op papier maken door gekleurde bladeren en afbeeldingen uit tijdschriften te plakken. Let trouwens wel op: mensen met gevorderde dementie zouden eikels en kastanjes voor eten kunnen aanzien.
- Is het buiten te slecht weer? Print dan een aantal kleurplaten met herfstige taferelen en ga binnen kleuren. Als je op Google zoekt op ‘herfst kleurplaat’ en klikt op afbeeldingen, vind je een heleboel voorbeelden.
- Rijg een slinger van pinda's voor de vogels. Dat kan eenvoudig door doppinda’s aan een draad te rijgen. Hang de slinger buiten in de tuin, op het balkon of voor het raam en kijk samen naar de vogels die op de slinger afkomen.
- Bak een appeltaart. Wat is er lekkerder dan, als het buiten nat en koud is, binnen te zitten in een huis dat geurt naar appeltaart? Appels zijn er in de herfst in overvloed. Duik samen de keuken in en maak een appeltaart, -crumble of -moes. Als je het hebt, is het leuk om een recept te maken dat je zorgbehoevende kent van vroeger. Ben je niet zo’n keukenprins(es)? In de supermarkt verkopen ze ook bakmixen waarmee het bakken nog eenvoudiger wordt. Ben je na het bakken nog niet klaar in de keuken? Bekijk dan eens ons receptenoverzicht.
- De herfst leent zich ook prima voor het spelen van spelletjes, zoals pictionary, pim pam pet, kaarten, ganzenbord, schaken of dammen. Of doe een woordspelletje en maak een woordslang met dieren, landen, voornamen of een ander onderwerp waar je zorgbehoevende veel over weet. Zijn dergelijke spelletjes te ingewikkeld? Kijk dan wat nog wel lukt. Bijvoorbeeld het overgooien of -rollen van een zacht balletje.
Komt van: “Alzheimer Nederland”, aangepast aan Belgische spreektaal.