Uw zorgbehoevende heeft de diagnose dementie gekregen. Ook voor u als partner, kind of ouder betekent dit dat er dingen gaan veranderen. Er komen vragen bij u op. Hoe kunt u als mantelzorger omgaan met dementie? Waar heeft de persoon met dementie behoefte aan? En hoe zorgt u goed voor uzelf terwijl u de ander helpt? Wij zetten een aantal adviezen en tips voor u op een rijtje.
- Leren omgaan met dementie
Dementie zorgt ervoor dat iemand geleidelijk verandert. Hierdoor heeft u de tijd om langzaam te wennen aan de veranderde situatie. Op “dementie.nl” vindt u informatie en tips over hoe u kunt “omgaan met dementie”. Ook andere onderwerpen komen aan bod die met alzheimer en andere vormen van dementie te maken hebben. Daarnaast kunt u experts raadplegen, een Mantelzorgtest invullen en ervaringen delen met lotgenoten.
- Omgaan met veranderd gedrag
Veel personen met dementie vertonen veranderend gedrag en veranderingen in hun karakter. Uw zorgbehoevende kan zich bijvoorbeeld passief gaan gedragen of juist heel onrustig. De verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Dit vergt veel aanpassingsvermogen van u en kan veel vragen opleveren. Alzheimer Nederland heeft een aantal tips over “omgaan met dementie” verzameld.
- Zorgen voor een persoon met dementie
Wanneer u zorgt voor een persoon met dementie, verandert uw relatie met die persoon. Van een gelijkwaardige relatie verandert het in een zorgende relatie. Dit kan voor de persoon met dementie beangstigend zijn. De regie over zijn leven ligt niet meer volledig bij hemzelf. Ook voor de mantelzorger is het een hele verandering. Bekijk meer informatie over “veranderde relaties door dementie”.
- Lees meer over het “zorgen voor een persoon met dementie”.
- Bestel de brochure “Thuis wonen met dementie” (Met uitgebreide informatie over aanpassingen die u in huis kunt doen)
- Goed voor uzelf zorgen
Het is niet gemakkelijk om voor een persoon met dementie te zorgen. U steekt als mantelzorger veel tijd en energie in de verzorging en begeleiding van uw zorgbehoevende. Dit doet u met liefde, maar het vraagt ook enorm veel van u. Wanneer u lichamelijk en emotioneel goed voor uzelf zorgt, voorkomt u dat u overbelast raakt of vereenzaamt. Neem regelmatig tijd en ruimte voor uzelf, om de zorg vol te kunnen blijven houden. Lees meer over “goed voor uzelf zorgen” en bekijk de “tips om overbelasting te voorkomen”.
- Contacten met de omgeving
Het kan voor u lastig zijn om het contact met de omgeving te houden. Omgaan met dementie en zorgen voor uw zorgbehoevende neemt veel tijd in beslag. Probeer familie, vrienden en kennissen te betrekken. Deel de diagnose met hen en praat open over de ziekte. Dit zorgt voor meer begrip voor de situatie en voorkomt dat u zelf geïsoleerd raakt. Meer lezen? Bekijk de informatie over het “delen van de diagnose” en het “betrekken van familie en vrienden”.
- Informatie, tips en ervaringen
Ik wil zo goed mogelijk zorgen voor mijn zorgbehoevende. Maar hoe doe ik dat? Tip van Angela: “Ga mee in de belevingswereld van je zorgbehoevende”.
Ga naar “Dementie.nl” voor meer informatie, tips en ervaringen. Dit platform is er speciaal voor mensen die zorgen voor iemand met dementie.
Komt van: “Alzheimer Nederland”, aangepast aan Belgische spreektaal. (17/04/2019)