Validation, ontwikkeld door Naomi Feil in 1963, leert ons respectvol te communiceren met ouderen met dementie. Validation is de basis van de huidige persoonsgecentreerde zorg.

In Validation gaan we er van uit dat er een reden is voor het gedrag van ouderen met dementie. Veel ouderen hebben in hun verleden vaak hun emoties opgekropt en soms ook een deel van hun behoeftes onvoldaan gelaten. We zien het, voor ons soms moeilijk te begrijpen gedrag, als een uiting van deze opgekropte gevoelens en behoeftes. Door ouderen te observeren en ons af te stemmen komen we in empathie met hen. Hierdoor ontstaat een vertrouwensband waardoor ouderen zich veilig voelen om zich te uiten. Dit geeft hen kracht en ze herwinnen hun waardigheid.
Een validationwerker oordeelt niet en probeert het gedrag van de oudere niet te veranderen. Door middel van een aantal communicatietechnieken helpt hij de oudere om zijn verleden te verwerken om zo sereen mogelijk te kunnen sterven.
Validation is een combinatie van:
- een empathische basishouding;
- een theorie over de laatste levensfase van oudere volwassenen met meer of minder geheugenverlies die ons helpt hun gedrag te begrijpen, en specifieke technieken om gedesoriƫnteerde bejaarden te helpen hun waardigheid terug te krijgen door middel van individuele Validation en Validation in groepen.
Meer info over deze respectvolle communicatiemethode vind je op onze site "http://www.vfvalidation.be/"
Je kan ons ook volgen op facebook en instagram