Hasselt - ”Koen Snoekx Maandag 11 april 2022 om 20:39 - Het Belang van Limburg
De dagprijzen in Limburgse woonzorgcentra gaan fors de hoogte in. Een rusthuiskamer kost tot 170 euro meer per maand. “We kunnen niet anders dan de stijgende loonkosten en energieprijzen doorrekenen of we gaan kopje-onder.

- Wie in een rusthuis verblijft, zal heel wat dieper in de buidel moeten tasten. De uitzonderlijk hoge inflatie duwt immers ook de dagprijzen van woonzorgcentra fors omhoog, zo blijkt uit een rondvraag van HBvL bij de helft van de rusthuizen (52 van de 102) in Limburg. Zorggroep Korian, met 38 woonzorgcentra in Limburg, past jaarlijks zijn prijzen aan de index aan. Op dit moment bedraagt de inflatie meer dan 8 procent waardoor ook de dagprijzen van rusthuizen nu met meer dan 8 procent stijgen. In een rusthuis van Korian met een dagprijs van bijvoorbeeld 70 euro lopen de kosten per maand nu met liefst 170 euro op.
“De jaarlijkse prijsverhoging gebeurt wel niet voor alle woonzorgcentra op hetzelfde tijdstip, maar is afhankelijk van het moment van opening van het centrum”, zegt Lieve Van Boxem, woordvoerder van Korian. “De prijsverhogingen zijn nodig om onze kosten te dekken. Niet alleen de lonen stijgen, maar ook de energieprijzen gaan door het dak. Daarnaast worden ook allerlei producten, zoals bijvoorbeeld het brood, duurder.”
Stijgende energiekosten
Ook woonzorggroep Begralim komt met prijsverhogingen in zijn rusthuizen in Hasselt, Tongeren en Riemst. “In Sint-Elisabeth in Hasselt en Sint-Franciscus in Tongeren, die bij de goedkoopste rusthuizen van Limburg behoren, hebben we recent al een prijsverhoging van 5 euro per dag doorgevoerd. Dat was onder meer om de kloof met de prijzen in andere rusthuizen wat te dichten”, zegt directeur Johan Abrahams. In september volgt er dan nog eens een prijsverhoging voor alle drie de rusthuizen van Begralim. “Al zal die prijsverhoging niet in de grootteorde van 8 procent liggen”, zegt Abrahams, die benadrukt dat er geen andere keuze is dan de dagprijzen te verhogen. “De kosten voor nutsvoorzieningen zijn in onze drie huizen in één jaar tijd met 480.000 euro toegenomen. De lonen zijn fors gestegen maar ook de kosten van andere producten, zoals voeding en incontinentiemateriaal, zijn meer dan substantieel toegenomen.”
Bij woonzorgcentra Toermalien en Mandana in Genk werd vorige maand al een prijsverhoging doorgevoerd. “De dagprijs in onze centra is met iets meer dan 5 procent gestegen”, zegt directeur Jos Aben. Op maandbasis kost een kamer in Toermalien en Mandana nu ongeveer 90 euro meer. “Om goede zorg te bieden, werken we met een hoge personeelsbezetting. We willen die kwaliteit van zorg behouden, waardoor we niet anders kunnen dan de stijgende lonen door te rekenen”, zegt Aben. “Daarnaast zijn ook onze energiekosten enorm gestegen. Voor onze twee woonzorgcentra samen is de energiefactuur in een jaar tijd met meer dan een half miljoen euro gestegen.”
Betalingsproblemen
Ook vzw Integro heeft beslist om de dagprijzen in zijn negen Limburgse woonzorgcentra te indexeren. “Die indexering bedraagt niet de huidige 8 procent maar loopt in sommige van onze woonzorgcentra wel op tot 6 procent”, zegt Roel Eerlingen, directeur van Integro. Voor een kamer met een dagprijs van pakweg 55 euro betekent dat een maandelijkse meerkost van zo’n 100 euro. “In een aantal van onze woonzorgcentra is recent al een prijsverhoging doorgevoerd, de andere centra zullen binnenkort volgen”, zegt Eerlingen. “We verhogen die prijzen niet graag, maar we kunnen niet anders door de stijgende loon- en energiekosten.”
Vzw Integro ziet ondertussen het aantal bewoners met betalingsmoeilijkheden toenemen. “We communiceren daarom heel duidelijk waar mensen met betalingsproblemen kunnen aankloppen, zoals bij de mutualiteit of het OCMW.”
Prijsverhogingen toegestaan
Voor prijsverhogingen moeten rusthuizen goedkeuring vragen aan het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Door de uitzonderlijk hoge inflatie mogen woonzorgcentra nu twee keer per jaar hun prijzen verhogen, terwijl dat normaal maar één keer per jaar kan”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid. “We verwachten dat heel wat woonzorgcentra ook effectief een prijsverhoging gaan doorvoeren. Ze mogen dat ook doen, zolang dat natuurlijk volgens de regels gebeurt.”
De stijgende pensioenen vangen wel voor een stukje de prijsverhogingen in rusthuizen op. Al ligt in Vlaanderen het gemiddelde werknemerspensioen (1.250 euro) nog ver verwijderd van de gemiddelde prijs van een rusthuiskamer (1.824 euro).
Eén op twee Belgen maakt zich zorgen om stijgende levenskosten