Hasselt - Verschillende lezers hebben gereageerd op een oproep over de schrijnende toestanden in Limburgse woonzorgcentra. De getuigenissen gaan bijna altijd over gebrekkige zorgverlening als gevolg van een acuut personeelstekort. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke heeft plannen om het probleem op korte en lange termijn aan te pakken.
Roel Damiaans Zaterdag 19 februari 2022 om 11:00 in Het Belang van Limburg

- LEES OOK. Meerdere klachten wegens gebrekkige zorg in duurste woonzorgcentrum van Limburg Zie bij actueel 2022 25. Klachten tegen.... van 5/6 februari 2022
Begin deze maand berichtte Het Belang van Limburg over de klachten die het Agentschap Zorg en Gezondheid had ontvangen over het duurste woonzorgcentrum van Limburg, Het Dorp in Helchteren. Een oproep naar getuigenissen over schrijnende toestanden in de Limburgse rusthuizen leverde veel reacties op. Alle lezers die gereageerd hebben, willen dat hun getuigenis anoniem verschijnt. Ze hebben schrik voor de gevolgen voor hun familieleden in de woonzorgcentra.
Getuige 1: “Mijn zus heeft een erfelijke hersenaandoening en zit totaal verlamd in een rolstoel. Intussen verblijft ze al 12 jaar in een rusthuis. Ze heeft slikproblemen en daarom ga ik ze elke avond eten geven. Het eten is echter niet aangepast aan haar noden en ook drinken geven wordt verzuimd. Ik heb haar ook eens op een beschimmelde matras gevonden.”
Getuige 2: “Mijn intussen overleden vader was enkele jaren bewoner van een rusthuis in Genk. Hij was gezond van geest en kon nog goed stappen met een rollator. Als ik op bezoek ging, zag ik nooit personeel. Nooit. Enkel rond etenstijd, dan kwamen enkele mensen de borden opdienen. Er was een leuke woonkamer op zijn afdeling, maar ook daar zat nooit iemand. Het leek alsof mijn vader daar helemaal alleen woonde.”
Getuige 3: “Mijn moeder verbleef vijf jaar in een woonzorgcentrum in Hasselt. Verschillende keren hebben we een nat bed gevonden dat gewoon met dekens was dichtgegooid. Of ze werd op toilet gezet en totaal vergeten. Zodanig dat ze van het lange wachten in zwijm viel. Het eten was miniem: enkele plakjes kaas of schijfjes hesp met veel vet, niet eens genoeg voor elke bewoner.”
Getuige 4: “Mijn vader ging tot drie keer per dag naar het rusthuis om mijn moeder eten te geven. Het was zielig. Mensen die geen hulp van buitenaf kregen, zaten gewoon te staren naar hun bord. Als ik op bezoek kwam bij mijn moeder, ging ik dan ook andere bewoners helpen met eten. Er is te weinig professioneel personeel. Af en toe was er een personeelslid dat het wel goed meende, maar die verdwijnen meestal snel omdat de werkdruk te groot is.”
Getuige 5: “Een week nadat mijn moeder werd opgenomen in het rusthuis heb ik zelf haar intieme zone moeten trimmen omdat de stoelgang er niet meer af te wassen viel. Bij mijn schoonmoeder in een ander rusthuis was het ook erg. Ik heb foto’s van een vuilnisbak waarin braaksel en een beschimmelde kriek lag. Drie maanden later - de datum op de foto kan het bevestigen - was dat nog altijd niet proper gemaakt.”

Complexe puzzel
“We zijn ons absoluut bewust van de problematiek van de personeelskrapte. En we werken hard aan het invullen van de openstaande vacatures via de instrumenten die we hebben, maar we kunnen dit niet alleen”, zegt woordvoerder Bart Croes van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke.
LEES OOK. Ex-medewerkers schetsen schrijnend beeld van Tongers rusthuis: “Dementerende vrouw stond in de regen op het dak” Zie bij actueel 2022 43. Ex-medewerkers... van 1/03/2022
De cijfers van de VDAB zijn tekenend. Er zijn vandaag in Vlaanderen 1.602 openstaande vacatures in de ouderenzorg, in Limburg gaat het om 163 vacatures. Die jobs invullen is een complexe puzzel, maar de puzzelstukjes liggen verdeeld bij verschillende ministers. “We krijgen er veel vragen over, maar een Vlaams minister van Welzijn kan dit niet alleen”, zegt Croes. “Zo is Vlaams minister van Werk Hilde Crevits bevoegd voor activering van langdurig werkzoekenden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts moet voor een hogere instroom zorgen in de zorgopleidingen in het middelbaar onderwijs. De verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt valt dan weer onder federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke moet werk maken van de re-integratie van langdurig zieken.”
Loonsverhogingen
Op 30 maart 2021 werden in het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA 6) diverse maatregelen afgesproken om de gestegen zorglast en hoge werkdruk in de ouderenzorg op te vangen. “Door de loon- en arbeidsvoorwaarden te verbeteren en meer mensen aan te werven, willen we ook de kwaliteit van de zorg verbeteren. En op langere termijn gaan we de drempels wegwerken voor mensen die willen beginnen in de ouderenzorg. Bijvoorbeeld door buitenlandse diploma’s gelijk te stellen of opleidingen op de werkvloer voor niet-gekwalificeerde mensen te organiseren”, aldus Croes.
Vanaf 1 oktober zullen alle inspectierapporten gepubliceerd worden op de website van Zorginspectie. Zo kunnen toekomstige bewoners nagaan wat de situatie is in het woonzorgcentrum waar zij naartoe willen gaan. Later zal het Agentschap Zorg en Gezondheid ook de actuele lijst met voorzieningen die onder verhoogd toezicht staan publiceren op zijn website.