
Prof. dr. Rosa Rademakers ontvangt de Prijs Generet voor Zeldzame Ziekten voor haar onderzoek naar zeldzame vormen van dementie. Aan deze prestigieuze Prijs van het Fonds Generet, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, is een bedrag van 1 miljoen euro gekoppeld. Na een onderzoekscarrière van 14 jaar aan de Mayo Clinic in Florida (VS) werd Rosa Rademakers in 2019 directeur van het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie.
Ongeveer 1 op 5.000 mensen leeft met een vorm van frontotemporale dementie. Bij deze aandoening raken cellen vooraan en aan de zijkant van de hersenen aangetast. Rosa Rademakers identificeerde belangrijke ziektegenen die leiden tot deze hersenaandoeningen.
“Het ontrafelen van de moleculaire achtergrond van frontotemporale dementie geeft ons hefbomen voor een betere diagnose en opvolging van patiënten, en ultiem zelfs voor een mogelijke therapie”, legt Rosa Rademakers uit. “Met het miljoen euro van de Prijs Generet starten we onderzoek naar de vorm van frontotemporale dementie waarbij het FUS-eiwit zich opstapelt. Deze subgroep hebben we voor het eerst beschreven in 2009. Het gaat om minder dan 10% van alle patiënten met frontotemporale dementie. In feite weten we heel weinig over deze aandoening omdat er nauwelijks patiënten beschikbaar zijn voor onderzoek.”
In haar onderzoeksveld staat Rosa Rademakers bekend als een netwerker en bouwer van onderzoeksconsortia. “Voor het FUS-onderzoek hebben we in 2010 een internationaal consortium opgezet met neurologen en pathologen uit Europa, Noord-Amerika, Australië…”, vertelt de Antwerpse geneticus. “Het heeft ons meer dan tien jaar gekost om van voldoende patiënten materiaal te verzamelen. Ook op vlak van technologische expertise zullen we voor dit onderzoek de krachten bundelen met internationale partners.”
Rosa Rademakers is de vierde laureaat van de Prijs toegekend door het Fonds Generet, dat de ambitie heeft in ons land een sterke, internationaal erkende onderzoekshub rond zeldzame ziekten uit te bouwen. De vorige laureaten van de Prijs zijn Mikka Vikkula (Institut de Duve – UCLouvain), Steven Laureys (Coma Science Group - Universiteit en UZ van Luik) en Pierre Vanderhaegen (VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek en ULB).
Persbericht:
https://kbs-frb.be/nl/een-miljoen-euro-voor-onderzoek-naar-zeldzame-vorm-van-dementie?utm_source=newsletter&hq_e=el&hq_m=6398748&hq_l=4&hq_v=44091f5445
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=4F_UfP9ofig
bron: Koning Boudewijnstichting 1/02/2022