De Franse zorggroep Orpea gaat 10 woonzorgcentra sluiten in ons land. Dat heeft de directie aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. In Vlaanderen gaan 3 residenties dicht, in Brussel 7. De rusthuisuitbater, die in slechte financiële papieren zit, zegt de bewoners en het personeel te willen "hergroeperen" in modernere residenties.

VRYT - Stefan Grommen - do 16 feb 14:49
Zeven residenties van Orpea in Brussel en 3 in Vlaanderen moeten sluiten. Dat heeft de directie van de Belgische poot van de Franse zorggroep Orpea beslist. De vestigingen die in Vlaanderen sluiten, zo vernemen wij, zijn Park Lane in Antwerpen, 't Bisschoppenhofje in Deurne en Zennehart in Alsemberg (Beersel). De Brusselse rusthuizen die sluiten zijn New Philip in Vorst, Parc Palace in Ukkel, Bel Air en Linthout in Schaarbeek, Golf en Les Jardins de Provence in Anderlecht en Gray Couronne in Elsene.
De bewoners en de 400 werknemers van die woonzorgcentra zullen worden "gehergroepeerd" over "modernere residenties in de buurt". In totaal telt de groep vandaag 60 rusthuizen en 19 residenties met assistentiewoningen.
"De bedoeling is dat ze mee verhuizen naar een van de modernere residenties en er mee voor zorgen dat de bewoners zich in hun nieuwe verblijf thuis voelen", zegt CEO Olivier Van Houtte in een persbericht. "We hebben al onze werknemers nodig om de operatie tot een goed einde te kunnen brengen. Het is dus de bedoeling om de werknemers aan boord te houden."

Transformatieplan
Orpea zit al langer in de hoek waar de klappen vallen. De Franse zorggroep heeft het financieel moeilijk en kwam bovendien in opspraak door berichten over een onmenselijke behandeling van bewoners in hun residenties in Frankrijk. In november werd daarom een transformatieplan op poten gezet en in januari gooide de Franse overheid een reddingsboei door een meerderheidsbelang te nemen in de groep.
Ook voor België heeft die herstructurering een impact, zo blijkt nu dus. Want ook de Belgische poot heeft te kampen met verouderde residenties, hogere energie- en personeelskosten als gevolg van de inflatie en een te lage bezettingsgraad. Zeker in Brussel vormt dat een probleem, waar het Brussels Gewest een ordonnantie heeft uitgevaardigd om het aantal leegstaande bedden in de sector drastisch te verminderen.
BEKIJK - "Het zal inslaan als een bom bij de bewoners", zegt Johan Van Eeghem van de vakbond BBTK na afloop van de bijzondere ondernemingsraad:
00:00/00:45
90 miljoen euro
Naast de sluiting van de 10 woonzorgcentra wil de directie ook investeren, klinkt het. Zo ligt er een plan op tafel om 90 miljoen euro te investeren in onder meer de opwaardering van het gebouwenpark, de verdere digitalisering van de administratie om meer tijd vrij te maken voor zorg en de uitbreiding van gespecialiseerde zorg voor mensen met dementie.
De vakbonden zijn blij dat de werknemers aan boord blijven, maar ze maken zich toch zorgen. "Op zich is het positief dat er een plan is. Maar het grote probleem is dat er onzekerheid blijft tot midden maart", zeggen Johan Van Eeghem van de socialistische vakbond BBTK en Luc De Lentacker van de christelijke bond ACV Puls. "Dan volgt er een nieuwe ondernemingsraad in Frankrijk waar men gaat beslissen of men verder wilt met Orpea in België of dat men een investeerder zal zoeken om de Belgische poot over te nemen. Zolang daarover geen duidelijkheid is, zal de onzekerheid blijven."
---------------------------------------------------------------------------------
Het artikel in Het belang van Limburg:
Pieter Lesaffer - vrijdag 17/02/2023 om 06u23
Orpea garandeert dat personeel en bewoners elders terechtkunnen
Orpea, met ook woonzorgcentrum in Helchteren, sluit tien rusthuizen, vrees voor nog eens 50 andere
De Franse rusthuisgroep Orpea sluit tien woonzorgcentra in ons land, onder meer in Antwerpen en Beersel. Over de toekomst van de vijftig overige vestigingen beslist ze volgende maand. In Vlaanderen moet daardoor onderdak gezocht worden voor minstens 150 bewoners.
Hieronder de link:
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230217_91957174?utm_source=hbvl&utm_medium=newsletter&utm_campaign=newsletter_ochtend&utm_content=meest_recent&utm_term=0-0&adh_i=dab94fdf593b9ff4f7e836afbbc04cd4&adh_i=dab94fdf593b9ff4f7e836afbbc04cd4&M_BT=453744824121
------------------------------------------------------------------------------
Artikel in het Nieuwsblad:
Orpea garandeert dat personeel en bewoners elders terechtkunnen
Orpea sluit tien rusthuizen in ons land, vrees voor nog eens vijftig andere
De video start zometeen
https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.556.1_nl.html#goog_253770683
De Franse rusthuisgroep Orpea sluit tien woonzorgcentra in ons land, onder meer in Antwerpen en Beersel. Over de toekomst van de vijftig overige vestigingen beslist ze volgende maand. In Vlaanderen moet daardoor onderdak gezocht worden voor minstens 150 bewoners.
Pieter Lesaffer - vrijdag 17/02/2023 - om 03:00
De commerciële rusthuisgroep Orpea zit in haar thuisland Frankrijk in financieel stormweer, en dat heeft nu ook gevolgen voor de vestigingen in ons land. Het bedrijf heeft een zogenaamd Toekomstplan opgesteld waarin ze drie Vlaamse en zeven Brusselse (Franstalige) woonzorgcentra “hergroepeert”. Dat betekent zoveel als een sluiting, maar wel met de garantie dat personeel en bewoners naar een andere Orpea-vestiging in de buurt kunnen verhuizen.
Aan Vlaamse kant gaat het om Zennehart in Alsemberg (Beersel) en ’t Bisschoppenhofje in Antwerpen. Ook het Antwerpse Park Lane staat op dat lijstje, maar daarvan was de sluiting al eerder aangekondigd. Uiterlijk tegen het einde van het jaar moet de hele verhuis rond zijn. Dat gaat voor deze drie huizen om zo’n 150 bewoners.
LEES OOK. Duurste rusthuis van het land stopt ermee: bewoners woonzorgcentrum Park Lane moeten verhuizen
Orpea, dat 60 woonzorgcentra in ons land uitbaat, laat in een mededeling weten dat ze nu “in dialoog met de bewoners” op zoek gaat naar “een gepaste plaats in modernere residenties in de buurt”. Hetzelfde geldt voor de 400 Vlaamse en Brusselse personeelsleden, iets waar alvast de vakbonden tevreden over zijn. “Het is goed dat er geen ontslagen vallen”, zegt BBTK-secretaris Johan Van Eeghem. “Al is het nieuws in de betrokken huizen wel als een bom ingeslagen. De emotionele impact is heel groot.”
Overnemer
De problemen bij de Orpea-groep zijn vorig jaar begonnen met de publicatie van een journalistiek boek over wantoestanden bij de verzorging van bewoners in Frankrijk. De beurskoers is sindsdien gekelderd en intussen is de Franse overheid met een reddingsplan moeten tussenkomen. Daarbij kwam ook de vraag of Orpea nog wel al zijn buitenlandse activiteiten moet houden.
In het Toekomstplan voor België is, naast de hergroeperingen, ook 90 miljoen aan investeringen voorzien in onder meer digitalisering en infrastructuur. Alleen heeft Orpea nog niet beslist of zijzelf ook in staat is dat plan uit te voeren, dan wel of ze op zoek gaat naar een externe investeerder.
Midden maart volgt daarover een vergadering van de internationale raad van bestuur in Parijs. Pas daarna zullen ook de overige vijftig Belgische woonzorgcentra uitsluitsel hebben over hun toekomst. In het scenario van een externe investeerder zou het in ieder geval de bedoeling zijn dat ook die voortwerkt op dit Toekomstplan.
Politiek
Voor de oppositiepartijen Vooruit en PVDA tonen de sluitingen in ieder geval aan dat de commercialisering van de ouderenzorg is doorgeslagen. Bevoegd minister van Welzijn, Hilde Crevits (CD&V), van haar kant is vooral bezorgd over de betrokken bewoners en personeelsleden. “Zij mogen niet het slachtoffer worden van bepaalde beslissingen die het bestuur van Orpea heeft genomen”, aldus Crevits. “Het is belangrijk dat iedere bewoner kan verhuizen naar het woonzorgcentrum van zijn of haar keuze. Daar zullen wij ook op toezien.”
Hieronder de link:
Orpea sluit tien rusthuizen in ons land, vrees voor nog eens vijftig andere | Het Nieuwsblad