Lommel - Het aantal Limburgers met dementie zal op tien jaar tijd met liefst 31 procent toenemen. In geen enkele andere provincie is die stijging zo hoog. “Een gevolg van de vergrijzing”, zeggen experten. De grote Vlaamse actie ‘Dementie Vergeet Je Niet’ moet de ziekte onder de aandacht brengen en geld in het laatje brengen voor wetenschappelijk onderzoek.
Koen Snoekx - donderdag 12/12/2021 om 14:10
Ruim 140.000 Vlamingen lijden vandaag aan dementie. Dat is een ziekte waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken, met Alzheimer als bekendste vorm. Het aantal patiënten met dementie zal in Vlaanderen in de toekomst fors toenemen, al zijn de prognoses voor Limburg het meest alarmerend. “In Vlaanderen zal het aantal mensen met dementie op tien jaar tijd met 24 procent stijgen, in Limburg met liefst 31 procent”, zegt Jurn Verschraegen van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Dat Limburg er zo bovenuit steekt, is een gevolg van de vergrijzing. Limburg heeft een sneller verouderende bevolking dan de rest van Vlaanderen. “Bij mensen boven de 85 jaar is de kans op dementie meer dan 30 procent, boven de 90 jaar is dat al meer dan 40 procent. Meer dan andere provincies heeft Limburg de komende jaren bewoners in die leeftijdscategorieën. Zutendaal spant daarbij de kroon. Daar wonen de meeste tachtigers.”
“In Limburg zal het aantal mensen met dementie het snelst stijgen omdat het een sneller verouderende bevolking heeft dan de rest van Vlaanderen”
Jurn VerschraegenOm die reden is Limburg uitgekozen voor de lancering van een nieuwe, grote Vlaamse campagne ‘Dementie Vergeet Je Niet’ om de ziekte onder de aandacht te brengen. “Met de dementiegolf die op ons afkomt, is het noodzakelijk dat we nu en in de toekomst passende zorg voor mensen met dementie voorzien”, zei Jurn Verschraegen donderdag bij de voorstelling van de actie in Lommel. “Daarnaast moeten we blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek naar dementie.”
Geneesmiddel
De nieuwe campagne wordt ondersteund door professoren Ilse Dewachter (UHasselt) en Bart De Strooper (KU Leuven), twee autoriteiten op het vlak van onderzoek naar Alzheimer. “Het grootste probleem met dementie is dat het nog altijd in de taboesfeer zit, zoals dat met kanker was in de jaren tachtig”, zegt prof. De Strooper. “Dementie wordt nog altijd verward met verouderen, met iets waar we niets aan kunnen doen, maar dat klopt niet. Er is in het onderzoek naar dementie al enorme vooruitgang geboekt. We kunnen de ziekte ondertussen diagnosticeren. Met bloedproeven kunnen we al achterhalen wie er op weg is naar dementie of de ziekte van Alzheimer.”
“Met medicatie kunnen we het eindstadium van de ziekte van Alzheimer voorkomen of minstens uitstellen”
Prof. Bart De Strooper (KU Leuven)
Autoriteit op het vlak van Alzheimer-onderzoek
“De eerste geneesmiddelen zullen op de markt komen”, zegt De Strooper. “In de VS en China worden die al gebruikt. Europa stond lang op de rem, maar is nu toch tot het besef gekomen dat de medicatie, ondanks nevenwerkingen bij patiënten in een later stadium, absoluut nuttig kan zijn voor jongere patiënten. Als we spreken over een patiënt met dementie moeten we beseffen dat de ziekte zich eigenlijk al twintig jaar daarvoor is beginnen te ontwikkelen in de hersenen. De eerste tien, vijftien jaar van de ziekte verlopen dus eigenlijk zonder veel symptomen. Met medicatie willen we het eindstadium van de ziekte voorkomen of minstens uitstellen.”
Daarnaast is er ook al een behandeling voor de ziekte. “We werken op internationaal vlak samen met topgroepen om verder de puzzelstukken te kunnen leggen van deze complexe ziekte”, zegt prof. Ilse Dewachter, die met haar team de basis legde voor een eerste therapie. “Op dit moment zijn we in staat om een van de processen van de ziekte te immuniseren. Omdat dit nog niet tot een verbetering van de patiënt leidt, zullen we ook de andere processen nog moeten aanpakken.”
Drie ambassadeurs
Met de actie ‘Dementie Vergeet Je Niet’ wil initiatiefnemer Marcel Vekemans, in de eerste plaats geld ophalen voor wetenschappelijk onderzoek. “We willen de komende maanden bedrijven, zorginstellingen, maar ook gemeenten warm maken om hiervoor allerlei acties op te zetten”, zegt Vekemans. “Daarnaast kunnen gemeenten zich engageren om een dementievriendelijke gemeente te worden, bijvoorbeeld met gemeenschapsprojecten en bewustwordingscampagnes. Gemeenten als Hasselt, Lommel en Lummen hebben hun steun hiervoor al toegezegd.”
Begin juni 2025 zal de actie afgesloten worden met een driedaags concert in de Soeverein in Lommel. “Hopelijk kunnen we dan een cheque met een mooi bedrag overhandigen voor de financiering van Alzheimer-onderzoek. We hebben eigenlijk een ‘Kom op Tegen Kanker’ voor dementie en Alzheimer nodig, zodat we elk jaar ook voor deze belangrijke ziekte fondsen kunnen binnenhalen.”
De actie ‘Dementie Vergeet Je Niet’ wordt ook gesteund door drie Limburgse ambassadeurs die op de een of ander manier geconfronteerd zijn met dementie. Dat zijn de Genkse actrice Andrea Croonenberghs (60), die in 2013 afscheid moest nemen van haar mama bij wie de ziekte Alzheimer al zo’n vijftien jaar daarvoor werd ontdekt. De Lommelse zangeres Marjan Berger (72) is ambassadrice omdat bij haar man Guy (72) vijf jaar geleden Alzheimer werd vastgesteld. Ook ambassadeur Willy Claes (86) komt in zijn omgeving regelmatig in contact met mensen die lijden aan dementie.
Rechtstreekse link met foto's:
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20241212_94746154?utm_source=hbvl&utm_medium=newsletter&utm_campaign=newsletter_namiddag&utm_content=news_1&utm_term=0-0&adh_i=&adh_i=&m_i=ImrIAfPCTvebUMGXz0II1atgzcmbozAwqrY9uPrh_kQbjWXwMgEg6VhDqlgkbn7qRzQMkRniayBjeJLPbd_KGfkQcSuTIMxXm7x9I1&M_BT=7752563308