De rusthuizen Het Dorp in Helchteren en Sint-Lambertus’ Buren in Halen zijn op de lijst beland van woonzorgcentra die onder verhoogd toezicht staan. Vorig jaar werd wzc De Kleine Kasteeltjes in Tongeren hier al aan toegevoegd. Vooral de inspectieverslagen voor Het Dorp zijn zeer kritisch.
Phillip Pergens, Chris Nelis en Roel Damiaans Woensdag 21 september 2022 om 03:00
Het Agentschap Zorg en Gezondheid plaatst Vlaamse woonzorgcentra onder verhoogd toezicht als er zich ernstige of aanhoudende klachten voordoen of wanneer er vragen rijzen over de kwaliteit van de zorg. Deze voorzieningen krijgen dan minstens twee keer per jaar een inspectiebezoek en moeten dringend verbeteringen uitvoeren. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een schorsing of de intrekking van hun erkenning. Vlaanderen telt 825 woonzorgcentra, vandaag staan er 19 op deze zwarte lijst. Drie daarvan liggen in Limburg.
Infrastructurele problemen
Opvallend is dat vijf woonzorgcentra van de internationale groep Orpea de weinig benijdenswaardige lijst hebben gehaald, waaronder Het Dorp in Helchteren. De Kleine Kasteeltjes in Tongeren staat al sinds juni 2021 onder verhoogd toezicht, rusthuis Sint-Lambertus’ Buren in Zelem (Halen) werd deze maand toegevoegd nadat de zorginspectie gebreken aan het licht bracht.
“Het gaat om infrastructurele problemen. We zijn een beetje door de tijd ingehaald. Sommige herstellingen of verbeteringen zijn al uitgevoerd, maar nog niet allemaal. Daarnaast schoot de registratie van medicatie en zorgbehandelingen op sommige vlakken tekort. Dat samen heeft ertoe geleid dat het woonzorgcentrum nu onder verhoogd toezicht staat”, aldus woordvoerder Lieve Van Boxem van Korian, de groep waartoe het rusthuis in Halen behoort.

Afwezige directeur
Het woonzorgcentrum Het Dorp in Helchteren - het duurste rusthuis van Limburg - kreeg dit jaar van de zorginspectie meerdere negatieve rapporten. Bij de Woonzorglijn liepen dit jaar over het rusthuis al elf klachten binnen. De zorginspectie stelde na meerdere controles uiteenlopende gebreken vast. Op 16 februari noteerde de inspectie achttien tekorten wat betreft de zorg voor de bewoners. Het gaat over de opvolging van de wondzorg, het invoeren van vrijheidsbeperkende maatregelen, het laattijdig beantwoorden van beloproepen of het niet naleven van instructies van de arts. Op 6 mei werden negentien medicatiedossiers gecontroleerd, allemaal vertoonden ze gebreken. Op 25 juli vond de inspectie gebreken in het medicatiebeleid. Tot drie keer toe stellen de inspecteurs ook vast dat er geen directeur aanwezig is in Het Dorp.

Na publicatie van het boek Les Fossoyeurs (De Doodgravers) waarin de Franse onderzoeksjournalist Victor Castanet een ontluisterend beeld schetste van de Orpea-rusthuizen in Frankrijk, werden de woonzorgcentra van dezelfde groep in Vlaanderen extra gecontroleerd. “Daardoor kregen onze centra tot vier keer de inspectie over de vloer”, zegt woordvoerder Marijke Verboven van Orpea. “Als je zo vaak gecontroleerd wordt, is de kans ook groter dat er gebreken gevonden worden. Het was bovendien een moeilijke periode. De coronacrisis lag net achter de rug en we hadden, net zoals de hele sector, moeite om genoeg personeel te vinden. Interim-medewerkers werden toen nog niet meegeteld als personeel en zodoende kregen we vaak te horen dat er te weinig personeel was. Het Agentschap Zorg en Gezondheid rekent nu interimmers wel mee. Ik ben ervan overtuigd dat de gebreken zijn weggewerkt en dat we bij de volgende inspectie wel voldoen aan de voorwaarden. We hebben nu een van onze beste mensen als directeur naar Het Dorp gestuurd om het personeelsprobleem daar zo snel mogelijk op te lossen.”
Trappenhal
En dan is er nog een jammerlijk incident in Het Dorp waarbij een rusthuisbewoonster op 17 juli zwaargewond onderaan de trappenhal is gevonden. De ambulance en MUG kwamen ter plaatse en de vrouw werd naar het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder overgebracht. Daar zou ze op 28 augustus op 85-jarige leeftijd overlijden aan de gevolgen van de valpartij. Het rusthuis heeft ondanks deze ernstige gebeurtenis de bevoegde instanties niet op de hoogte gebracht. Inmiddels loopt er een gerechtelijk onderzoek naar het voorval, het gerecht gaat niet uit van kwaad opzet.

Burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) van Houthalen-Helchteren is naar eigen zeggen geschokt door de vaststellingen in woonzorgcentrum Het Dorp in Helchteren. “Ik ben er echt niet goed van”, zegt Yzermans. “Het gaat hier om mensen. De manier waarop ze behandeld zijn is onacceptabel. Er zijn zware inbreuken gepleegd op medicatieveiligheid, zorg en management. Een directeur moet daarop toezien en niet voor twee woonzorgcentra tegelijk werken. Ik ga nu in ieder geval contact opnemen met het Agentschap Zorg en Gezondheid en erop aandringen dat hier dringend maatregelen genomen moeten worden.”
Link naar artikel: https://www.Burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) van Houthalen-Helchteren is naar eigen zeggen geschokt door de vaststellingen in woonzorgcentrum Het Dorp in Helchteren. “Ik ben er echt niet goed van”, zegt Yzermans. “Het gaat hier om mensen. De manier waarop ze behandeld zijn is onacceptabel. Er zijn zware inbreuken gepleegd op medicatieveiligheid, zorg en management. Een directeur moet daarop toezien en niet voor twee woonzorgcentra tegelijk werken. Ik ga nu in ieder geval contact opnemen met het Agentschap Zorg en Gezondheid en erop aandringen dat hier dringend maatregelen genomen moeten worden.”hbvl.be/cnt/dmf20220920_96441702?utm_source=hbvl&utm_medium=newsletter&utm_campaign=newsletter_ochtend&utm_content=algemeen&utm_term=0-0&adh_i=dab94fdf593b9ff4f7e836afbbc04cd4&adh_i=dab94fdf593b9ff4f7e836afbbc04cd4&M_BT=453744824121&articlehash=JqjPefoIdrWVjRENMRTBJxtqv8QOLiLRjE1XktvDxyfk3nLQFnc9KL0z9W%2BwxFaKYDQX%2BPGHwUsJBebHeyplJ0Qzdr1ENHO4e9OUsAmIxadVvVv3%2BAlj%2B8q1W9Xq%2FMoi1FBzi2ljUtSSKhuXC7I2xHFB6KpvOJsy8yiGoraeERDW83OXmdbq58KCkJDt5H7MAlq8mgGPm3lS3ANfMc0l0lb7WXPM%2Blz616Gn3T2mcDkDf8ACaJ57br6rJWi2hrCVkUjy22NSVbAkv6rAtkFORNJsbUfOp%2FpAvN78Vw4MjMDNuxcek%2BxaK9kURySCrZe1P%2BDzwjS0wCOS%2Bmkf2W2Vig%3D%3D