Oudere mensen die geïnfecteerd zijn geweest met het coronavirus, lopen bijna dubbel zoveel kans om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen in het jaar dat volgt op hun coviddiagnose als mensen uit een controlegroep. Dat blijkt uit een studie van de medische gegevens van meer dan 6 miljoen Amerikaanse patiënten van 65 jaar of ouder. Het meeste risico lopen vrouwen en mensen die ouder zijn dan 85.
Luc De Roy - VRT-nieuws - donderdag 15/09/2022
De bevindingen van de studie tonen aan dat het risico op het ontwikkelen van alzheimer in het jaar na de infectie met corona bij oudere mensen bijna verdubbelt. In een controlegroep kregen 0,35 procent van de ouderen in dat jaar de diagnose van alzheimer, in de groep die covid had gehad was dat 0,68 procent.
De onderzoekers zeggen dat het onduidelijk is of COVID-19 een nieuwe ontwikkeling van alzheimer uitlokt of dat covid het tevoorschijn komen van de reeds bestaande ziekte versnelt.
"De factoren die een rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, worden nog steeds niet goed begrepen, maar twee zaken die als belangrijk beschouwd worden, zijn eerdere infecties, in het bijzonder virale infecties, en ontstekingen", zei Pamela Davis, een professor aan de Case Western Reserve University in Cleveland in Ohio en een van de auteurs van de studie.
"Aangezien infectie met SARS-CoV-2 [het virus dat COVID-19 veroorzaakt] geassocieerd is met afwijkingen in het centrale zenuwsysteem, waaronder ontstekingen, wilden we testen of COVID kon leiden tot meer alzheimer-diagnoses, zelfs op korte termijn", zei ze.
Meer dan zes miljoen mensen
Het team analyseerde de anonieme, elektronische gezondheidsgegevens van 6,2 miljoen volwassen van 65 jaar en ouder in de VS, die tussen februari 2020 en mei 2021 medische verzorging hadden gekregen en geen eerdere diagnose van alzheimer hadden gekregen.

Lage cortisol, uitgeputte afweercellen: long covid geeft stilaan meer geheimen prijs
Vervolgens deelden de onderzoekers die populatie op in twee groepen: een groep die bestond uit mensen die in die periode covid hadden opgelopen en een andere groep met mensen waarbij geen covid was vastgesteld. Meer dan 400.000 mensen kwamen terecht in de covid-groep, 5,8 miljoen mensen in de niet-geïnfecteerde groep.
"Als deze toename van nieuwe diagnoses van de ziekte van Alzheimer aanhoudt, zal de golf van patiënten met de ziekte waarvoor momenteel geen geneesmiddel bestaat, aanzienlijk zijn en dan zou dat verder druk kunnen zetten op onze middelen voor langetermijnzorg", zei Davis.
"De ziekte van Alzheimer is een ernstige en uitdagende ziekte en we dachten dat we enigszins het tij hadden kunnen keren door algemene risicofactoren als hoge bloeddruk, hartaandoeningen, obesitas en een zittende levensstijl te verminderen. Nu hebben zo veel mensen in de VS covid gehad en de gevolgen op lange termijn van die ziekte blijven nog tevoorschijn komen. Het is belangrijk de impact van deze ziekte op toekomstige invaliditeit te blijven opvolgen."
Professor Rong Xu van Case Western Reserve, de corresponderende auteur van de studie, zei dat het team van plan is de effecten van COVID-19 op de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen te blijven bestuderen, meer in het bijzonder onderzoeken welke subpopulaties kwetsbaarder zouden kunnen zijn en nagaan of bestaande, goedgekeurde geneesmiddelen voor een nieuw doel zouden gebruikt kunnen worden, namelijk om de langetermijneffecten van covid te behandelen.
De studie van het team is gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease. Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Case Western Reserve University.