Het Belang van Limburg 18/10/2021

Vergiftigd geschenk
Vijf jaar geleden schonken Jef en Jozefien hun woning aan de kinderen. Nu, vijf jaar later, blijkt dat ze daardoor geen recht meer hebben op hun maandelijkse zorgbudget. Integendeel, ze moeten het terugbetalen.
Gunter Willekens
Jef en Jozefien ontvingen tot september 2021 een zorgbudget voor ouderen in zorgnood, vroeger de ‘tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden’ genoemd. Het zorgbudget wordt uitgekeerd aan 65-plussers die onvoldoende zelfredzaam zijn en een laag inkomen genieten.
Des te zwaarder de benodigde zorg, des te hoger het uitgekeerde budget. Nadat de aanvraag van Jef en Jozefien in 2016 werd goedgekeurd, ontvingen ze maandelijks een budget van een paar honderd euro bovenop hun pensioen.
Ik begrijp dat mensen het recht op een zorgbudget verliezen wanneer zij hun woning verkopen. Maar als zij hun woning wegschenken met behoud van vruchtgebruik is dat toch anders. -> Sylvia Thijsen schoondochter
Intussen zijn Jef en Jozefien de 90 gepasseerd. Daarom dienden de kinderen in maart 2021 een nieuwe aanvraag in. “Hun gezondheidstoestand is fel achteruitgegaan, zowel fysiek als mentaal. Daardoor zouden ze recht hebben op een hoger zorgbudget.”
“Maar nu valt het ziekenfonds over de schenking van de woning aan hun zoon, met behoud van het vruchtgebruik”, vertelt schoondochter Sylvia Thijsen. “Door die schenking wordt het zorgbudget nu ingetrokken. Er komt zelfs een regularisatie. Ze zouden het zorgbudget dat is uitgekeerd, moeten terugbetalen.”
“Dat kunnen ze niet. Ze hebben in de voorbije vijf jaar 30.000 euro aan zorgbudget ontvangen.”
Controle
“Iets klopt er niet aan de regelgeving”, gaat Sylvia verder. “Ik begrijp dat mensen het recht op een zorgbudget verliezen wanneer zij hun woning verkopen en daar dan geld voor krijgen. Maar als zij hun woning wegschenken met behoud van het vruchtgebruik en dus ook blijven instaan voor alle kosten aan de woning, dan is dat toch anders. Ze hebben dan ook geen geld gekregen voor de woning.”
“Het zorgbudget wordt ook maar ingetrokken omdat ik een herziening vraag. Had ik dat niet gedaan, dan had er geen haan naar gekraaid. Alles had gewoon doorgelopen. Zoiets kan ook in het nadeel van de staat zijn. Waarom wordt er niet geregeld, bijvoorbeeld tweejaarlijks, een controle uitgevoerd, om te zien of men een uitkering al dan niet verdient? Dan zouden wij nu niet voor die hoge terugbetaling staan.
”Wanneer je een schenking doet, verarm je jezelf. Je mag niet van de maatschappij verwachten dat die extra steun geeft omdat je jezelf arm maakt. -> Jelle Van Hove woordvoerder notaris.be
Verarming
“Als kinderen een schenking ontvangen van hun ouders, dan staan ze in voor de hulp ten bedrage van de waarde van die schenking”, zegt Jelle Van Hove, woordvoerder van notaris.be. “Je hebt als kind en begunstigde van een schenking, een onderhoudsplicht. Dit komt normaal altijd aan bod bij de notaris, wanneer ouders hun kinderen een schenking doen.”
“Voor de maatschappij speelt dan weer een economisch aspect. Wanneer je een schenking doet, dan verarm je jezelf. Je mag niet van de maatschappij verwachten dat die extra steun geeft, omdat je jezelf arm maakt.”
De kinderen draaien dus voor de terugbetaling op. “U had dit kunnen voorkomen”, liet De Voorzorg weten. “Indien men binne
Voorkomen
De kinderen draaien dus voor de terugbetaling op. “U had dit kunnen voorkomen”, liet De Voorzorg weten. “Indien men binnen de drie maanden de melding maakt van een wijziging van het vermogen of inkomen, door een verkoop of schenking, dan is er geen terugvordering.”
Zo kan een schenking op een nachtmerrie uitdraaien. “We doen geen uitspraak over individuele dossiers”, zegt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Maar in dit soort situaties is een terugvordering normaal. De terugvordering kan wel slechts twee jaar teruggaan in de tijd.”
Wat betekent dat Sylvia ‘maar’ een kleine 15.000 euro moet terugbetalen.
“De notaris heeft ons nooit verwittigd voor deze gevolgen van de schenking”, zegt Sylvia. “Waar moet dat geld nu vandaan komen? De woning werd geschonken met vruchtgebruik. Geen enkele partij kan ze verkopen, niet de ouders zonder de toestemming van de kinderen en ook niet de kinderen zonder de toestemming van de ouders.”
“Als dat de regel is, dan is het zo. Ik wil geen uitzondering zijn”, zegt Sylvia. “Maar het is dan toch een vreemde regel, die misschien moet worden aangepast.”