Dat voeding een grote invloed heeft op je gezondheid, is bekend. Sommige voedingsmiddelen hebben een positief effect, andere juist niet. Nu blijkt uit een nieuw onderzoek dat het eten van olijfolie het risico op overlijden door dementie kan verminderen.
Uit: Margriet tijdschrift - Tekst Merel Minou de Regt - Beeld Getty Images - 08 mei 2024
Het onderzoek
De resultaten van een langdurige studie laten zien dat het eten van olijfolie de kans op het ontwikkelen van dementie kan verkleinen, deelt Healthline. De onderzoekers volgden het eetpatroon van ruim 92.000 mensen van 1990 tot 2018.
Ze verdeelden de groep in vieren: een groep die nooit of minder dan een keer per maand olijfolie gebruikte, een tweede groep die niet meer dan 4,5 gram olijfolie per dag at, een derde groep die meer dan 4,5 gram maar niet meer dan 7 gram per dag consumeerde en een laatste groep die dagelijks meer dan 7 gram olijfolie nuttigde. Zo kwamen ze tot de ontdekking dat wanneer je ten minste 7 gram olijfolie per dag eet, het risico op overlijden door dementieklachten met 28 procent wordt verminderd.
Hoe kan dit?
Olijfolie bevat zogenaamde gezonde vetten, vitamine E en polyfenolen. Dit zijn plantaardige verbindingen die het lichaam beschermen tegen diabetes type 2, hartziekten en sommige vormen van kanker. Daarnaast zorgen deze vetten ook voor een verbeterde spijsvertering en gezondere hersenen.
Er bestaan verschillende soorten oliën, maar tot nu toe is dit gezondheidseffect alleen bij olijfolie waargenomen. Dit komt door de aanwezigheid van omega 3 en omega 6. Je lichaam heeft een goede balans nodig tussen deze twee voor optimale gezondheid. Melanie Murphy Richter, diëtist voedingsdeskundige bij het voedingsbedrijf Prolon, legt uit dat mensen tegenwoordig veel meer omega 6 binnenkrijgen. Olijfolie bevat een hogere concentratie omega 3. Door olijfolie te eten, compenseer je de hoeveelheid omega 6 en keert de balans in je lichaam terug.
De juiste olijfolie kiezen
Om ervoor te zorgen dat je de juiste olijfolie koopt, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten volgens Kristin Kirkpatrick, diëtist bij de Cleveland Clinic’s Department of Wellness & Preventive Medicine in Cleveland, Ohio (VS). Fijn om te weten: “Goede olijfolie hoeft niet duur te zijn.”
Let hierop bij het kiezen van olijfolie:
- Land van herkomst
Hoe verder het land van herkomst, hoe langer de olie onderweg is geweest om in de winkel bij jou in de buurt te komen. Dat kan zorgen voor een verminderde kwaliteit, zo laat Olicious weten. - Oogstdatum
Kies een olijfolie met een recent oogstjaar, van maximaal een jaar oud. - Type fles
Een donkere fles houdt meer UV-stralen tegen, wat beter is voor de olie. - Extra vergine olijfolie
Deze olijfolie is van de beste kwaliteit en vrij van smaak- en geurafwijkingen.
Rechtstreekse link:
Onderzoek: olijfolie verlaagt risico op overlijden door dementie | Margriet